Tårta med stjärnor
Denna tårta fick min lillasyster på sin födelsedag när hon fyllde 19.
Det är vanliga sockerkaksbottnar, (blåfärgade eftersom det är hennes favoritfärg) chokladmousse och hallon. Tårtan är täckt med vit marshmallowfondant och sedan har jag stansat ut sjärnor i blå marshmallowfondant som jag klistrat på med hjälp av vatten. Stjärnorna är sedan penslade med silverglitter.
Peach Melba Smoothie

Denna smoothie är ett utmärkt alternativ till frukost en varm sommardag. Om man utesluter mjölken och tillsätter lite vaniljsocker kan den även bli ett bra och lite nyttigare alternativ till glass till fredagsmyset. :)
Peach Melba Smoothie
1 person
1 dl frusna hallon
1 konserverad persika (dvs, en halva)
1 dl vaniljyoghurt
ca ½ dl mjölk
Häll hallon, persika och vaniljyoghurt i en mixer och mixa till en slät massa. Häll i mjölk till du får önskad konsistens. Jag brukar låta mig vara ganska tjock så att den kan ätas med sked, medan min sambo vill ha ganska mycket mjölk så att den blir drickbar - man gör precis som man själv vill! :)
Nutella-glasstårta

Den här glasstårtan hittade jag en gång när jag tittade in på
linneasskafferi. Den verkad väldigt lätt att gära och had fått många kommentarer med bra betyg. Då måste man ju bara prova!! Det fina med den här är att man kan variera den så väldigt; man kan ha i kolasås, olika bär/frukter, kaksmulor, Cookie dough, små godisbitar... eller vad man nu helst tycker om. Kanske en skvätt av en favoritlikör för att få en vuxen touch på det hela?
Jag hade i alla fall Nutella, mjölkchoklad och olika salta nötter i den här gången. Resultatet blev helt fenomenalt gott vill jag lova!!
Nutella-glasstårta
ca. 8 personer
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
ca 1/3 burk Nutella
ca 80 g hackad mjölkchoklad
ca 80 g hackade, blandade salta nötter
Vispa grädden ganska löst. Häll i den kondenserade mjölken och Nutellan och vispa till en krämig massa. Rör ner det mesta av nötterna och den hackade chokladen; spara lite till att dekorera tårtan med.
Häll upp smeten i en form, ca 1,5 liter. Dekorera med nöt- och chokladhacket. Ställ in i frysen i minst 6 timmar. Ta fram tårtan ca 20 minuter innan den ska ätas så att den hinner mjukna något. Om man vill kan man till exempel servera lite hallonsås till, men den är fantastiskt god att äta bara som den är!


Kycklinggratäng med purjo, ädelost och tomat
Ibland när man improviserar blir det väldigt, väldigt bra - andra gånger blir det mindre bra. Den här gången var en som gick väldigt bra, och denna gratäng blev uppskattad av hela familjen. Den serverades både med en risotto med spenat, och bandspaghetti eftersom några i familjen inte gillar risotto. :) Har tyvärr inte någon bild på risotton som blev bra, men den blev väldigt god!
Kycklinggratäng med purjolök, ädelost och tomat
ca. 6 personer
1 pkt kycklingfilé, ca 900 gram.
1 purjolök
1 pkt bacon
2 tomater (eller ca 10 körsbärstomater, vilket var det jag hade liggande)
ca 100 gram ädelost
2 st soltorkade tomater
Salt, peppar, paprikapulver
Sås
5 dl matlagningsgrädde
1 burk creme fraiche
1 tsk balsamico
2 tsk worchestershiresås
2 tsk mörk sojasås
salt, peppar
Franska örter
Finhacka purjolöken (om du vill göra spenatrisotton, spara en bit till den, ca 7-10 cm), fräs den och bre ut den i bottnen på en ugnsfast form. Dela kycklingen i småbitar. Stek den, krydda med salt, peppar och paprikapulver och bre ut över purjolöken. Smula sönder ädelosten ovanpå kycklingen. Knaperstek baconet och strö ut över kycklingen. Hacka tomaterna i mindre bitar, finhacka de soltorkade tomaterna, och strö ut över kycklingen.
Vispa ihop ingredienserna till såsen i en bunke, häll ut över kycklingen och ställ in i ugnen, 200 grader ca 30 minuter. Servera med spenatrisotto, bandspaghetti eller ris.
Spenatrisotto
5 personer
3 msk olivolja
7-10 cm purjolök (eller 1 gul lök om man hellre vill)
4 dl arboriris
1 dl vitt vin
ca 1 liter varm grönsaksbuljong
1 dl grädde
40 g riven smakrik ost
2 äggulor
en klick smör eller margarin
50 g spenat, fryst
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
Tina spenaten och krama ur lite av vätskan. Hacka spenaten grovt och låt den fräsa tillsammans med en krossad vitlöksklyfta i lite smör eller margarin. Krydda med salt och peppar, ställ åt sidan så länge.
Ställ buljongen på värme så att den får koka upp eller bli riktigt varm. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivoljan i en gryta. Häll i riset och se till så att riset täcks av oljan och blir varmt. Häll på vinet, låt alkoholen ånga bort och vinet absorberas. Tillsätt lite buljong, så att det precis täcker riset och låt stå och småputtra till det mesta har absorberats av riset. Rör om ganska ofta. När det mesta av buljongen har absorbetrats av riset, tillsätt lite till, och fortsätt så tills riset har blivit mjukt, med endast något tuggmotstånd kvar. Rör ner spenatet i riset. Vispa ihop grädde, osten, äggulorna tillsammans med lite salt och peppar i en skål. Ta riset av värmen och rör ner ostblandningen. Rör runt så att osten smälter och riset blir krämigt.
Lasagne
Lasagne har alltid varit en stående fredagsklassiker hemma hos mig när jag var liten. Det vill säga ända tills det började bli populärt med tacos, för då blev det lasagne varannan vecka och tacos varannan vecka. :)
Lasagne kan man ju variera en hel del; vegetarisk, med kyckling istället för köttfärs, med eller utan bechamelsås, lägga till svamp, lägga till morötter... etc. På tal om det, så tittade jag på Jamie Oliver's 30 minute meals för ett tag sedan där han gjorde en vegetarisk variant med bland annat bönor, ärtor och Keso som såg väldigt god ut.
Note to self: Leta upp Jamies recept och prova!
Här kommer i alla fall min tolkning av den lasagne som mamma alltid gjorde (och fortfarande gör för den delen!) när jag var liten.
Lasagne
ca 6 portioner
Köttfärsröra:
ca 600 g köttfärs
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
ca 1 msk torkad basilika
salt och vitpeppar
2 stora morötter
1 burk krossade tomater
2 msk ketchup
1-2 dl vatten
Ostsås (Bechamelsås)
25 g smör eller margarin
ca 2 msk vetemjöl
ca 8-10 dl mjölk
salt och vitpeppar
ca 200 gram smakrik riven ost
1 pkt lasagneplattor
2 dl mjölk
1 dl riven ost
Gör så här:
Börja med att bryna köttfärsen i en stekgryta. Finhacka löken, krossa vitlöken och häll ner i köttfärsen. Krydda köttfärsblandningen med salt, peppar och basilika. Riv morötterna grovt, blanda med köttfärsen och låt bryna med någon minut. Häll i krossade tomater, ketchup och vattnet och låt puttra ca 10 minuter på svag värme. Smaka av.
Sedan är det dags att göra ostsåsen. Börja med att smälta smöret i en gryta. Vispa ner mjölet och tillsätt sedan mjölken. Värm på ganska låg värme tills såsen börjar tjockna. Tänk på att vispa hela tiden och att den inte ska koka - den bränner lätt! Smaka av såsen med salt och pepper, ta grytan från värmen och rör ner osten så att den smälter.
Börja med att hälla lite ostsås i botten på den form du vill använda, den ska vara ca 20 x 30 x 7 cm stor. Lägg därefter ut ett lager med lasagneplattor. Häll ut lite av köttfärsröran på plattorna, och häll lite ostsås på köttfärsen, därefter lägger du ut ett nytt lager med plattor och fortsätter på samma sätt tills allt är slut.
Avsluta med ett lager med plattor, på detta plattlager häller du sedan ut 2 dl mjölk, och strör den rivna osten överst.
Laga lasagnen mitt i ugnen, 175 grader i ca 40 minuter. Tänk på att hålla lite koll så att inte osten ovanpå bränns. Om den börjar se mörk ut, täck den med aluminiumfolie. Servera lasagnen tillsammans med en rejäl grönsallad, dressing och eventuellt bröd. I min sallad hade jag den här gången isbergssallad, gurka, riven morot och finhackad soltorkad tomat.
Chocolate Chip Banana (cup)Cake

När jag var nitton jobbade jag som Au-pair hos en familj i England under ett halvår. Pappan i familjen hade arbetat som kock och bjöd på väldigt god mat. Jag fick med mig en del recept och inspiration därifrån, bland annat receptet på denna kaka som jag modifierat något för att bättre passa svenska produkter och mått, och som snabbt blev en favorit för hela familjen när jag kom hem. Från början är det tänkt att den ska bakas i en form, som en sockerkaka ungefär, men eftersom den är väldigt mäktig och jag var ensam hemma när jag blev sugen på den senast, hällde jag smeten i stora muffinsformar istället - vilket fungerade alldeles utmärkt det oxå! Himla nimmt med detta recept är att allting blandas ner i en stor gryta. Tillvägagånssättet är inte riktigt som med andra mjuka kakor, men uppenbarligen fungerar det.
Chocolate Chip Banana Cakeca. 10 stora muffins
80 g smör
100 g socker (ca 1,5 dl)
2,5 dl mjöl
en nypa salt
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2 ägg
1 stor mogen banana (eller två lite mindre)
Hackad choklad efter önskemål (jag hade 150 gram, till detta recept och det blir det ganska mycket :) )
Börja med att mosa bananen ordentligt. Smält smöret i en stor gryta och tillsätt sockret. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål och rör sedan ner mjölblandningen i grytan med smöret, blanda väl så det inte blir några klumpar! Rör ner äggen i smeten, ett i taget. Blanda till sist i den mosade bananen. Här kan du sedan välja om du vill blanda i den hackade chokladen direkt ner i grytan, eller strö den ovanpå muffinsen innan de gräddas. Jag blandade hälften i smeten och strödde hälften ovanpå, så får man lite choklad hela tiden! :) Fördela smeten i formarna, fyll till ca 2/3 av formen så blir det en snygg resning på muffinsen. Ha helst formarna stående i en muffinsplåt, så blir de höga och fina. :)
Grädda muffinsen i 175 grader varmluft, 12-15 minuter. Känn med en sticka så att smeten är klar.
Om man vill göra sockerkaksvarianten, alltså i en stor form;
dubbla receptet och häll i en smörad och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader (
ej varmluft!) i 30 minuter, sänk därefter temperaturen till 150 grader och låt stå inne 30 minuter till.

Päron Knock-Out
En himla god, men väldigt mäktig efterrätt som passar bra efter en lättare måltid. Receptet är ursprungligen tänkt att vara en kaka, men att äta den ljummen som en paj med vaniljglass eller grädde blir snäppet vassare!
Päron Knock-Out
ca. 8 personer
Deg:
5 dl havregryn
4 dl vetemjöl
3 ½ dl farinsocker
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
200 g smör
Fyllning:
4-5 stora päron
150 g mörk choklad
ca 2 msk konjak
ca 1 tsk citronjuice
Blanda ihop alla degingrededienserna till en smulig deg och tryck ut hälften i en form ca 18 x 25 cm. Baka mitt i ugnen, 225 grader i 10 minuter.
Blanda konjak och citronsaft i en skål. Skala päronen, dela dem i små bitar ca 2 x 2 cm och lägg dem att dra i konjaksblandningen en stund.
Häll ut päronen på den förgräddade bottnen. Grovhacka chokladen och strö ut över päronen. Häll på resten av smuldegen och grädda i 225 grader i 20 minter. Servera pajen ljummen med vaniljglass eller grädde.