Chocolate Chip Banana (cup)Cake


När jag var nitton jobbade jag som Au-pair hos en familj i England under ett halvår. Pappan i familjen hade arbetat som kock och bjöd på väldigt god mat. Jag fick med mig en del recept och inspiration därifrån, bland annat receptet på denna kaka som jag modifierat något för att bättre passa svenska produkter och mått, och som snabbt blev en favorit för hela familjen när jag kom hem. Från början är det tänkt att den ska bakas i en form, som en sockerkaka ungefär, men eftersom den är väldigt mäktig och jag var ensam hemma när jag blev sugen på den senast, hällde jag smeten i stora muffinsformar istället - vilket fungerade alldeles utmärkt det oxå! Himla nimmt med detta recept är att allting blandas ner i en stor gryta. Tillvägagånssättet är inte riktigt som med andra mjuka kakor, men uppenbarligen fungerar det.

Chocolate Chip Banana Cake
ca. 10 stora muffins

80 g smör
100 g socker (ca 1,5 dl)
2,5 dl mjöl
en nypa salt
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
2 ägg
1 stor mogen banana (eller två lite mindre)
Hackad choklad efter önskemål (jag hade 150 gram, till detta recept och det blir det ganska mycket :) )

Börja med att mosa bananen ordentligt. Smält smöret i en stor gryta och tillsätt sockret. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål och rör sedan ner mjölblandningen i grytan med smöret, blanda väl så det inte blir några klumpar! Rör ner äggen i smeten, ett i taget. Blanda till sist i den mosade bananen. Här kan du sedan välja om du vill blanda i den hackade chokladen direkt ner i grytan, eller strö den ovanpå muffinsen innan de gräddas. Jag blandade hälften i smeten och strödde hälften ovanpå, så får man lite choklad hela tiden! :) Fördela smeten i formarna, fyll till ca 2/3 av formen så blir det en snygg resning på muffinsen. Ha helst formarna stående i en muffinsplåt, så blir de höga och fina. :)
Grädda muffinsen i 175 grader varmluft, 12-15 minuter. Känn med en sticka så att smeten är klar.

Om man vill göra sockerkaksvarianten, alltså i en stor form; dubbla receptet och häll i en smörad och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175 grader (ej varmluft!) i 30 minuter, sänk därefter temperaturen till 150 grader och låt stå inne 30 minuter till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0