Kycklinggratäng med purjo, ädelost och tomat


Ibland när man improviserar blir det väldigt, väldigt bra - andra gånger blir det mindre bra. Den här gången var en som gick väldigt bra, och denna gratäng blev uppskattad av hela familjen. Den serverades både med en risotto med spenat, och bandspaghetti eftersom några i familjen inte gillar risotto. :) Har tyvärr inte någon bild på risotton som blev bra, men den blev väldigt god!

Kycklinggratäng med purjolök, ädelost och tomat
ca. 6 personer

1 pkt kycklingfilé, ca 900 gram.
1 purjolök
1 pkt bacon
2 tomater (eller ca 10 körsbärstomater, vilket var det jag hade liggande)
ca 100 gram ädelost
2 st soltorkade tomater
Salt, peppar, paprikapulver

Sås
5 dl matlagningsgrädde
1 burk creme fraiche
1 tsk balsamico
2 tsk worchestershiresås
2 tsk mörk sojasås
salt, peppar

Franska örter

Finhacka purjolöken (om du vill göra spenatrisotton, spara en bit till den, ca 7-10 cm), fräs den och bre ut den i bottnen på en ugnsfast form. Dela kycklingen i småbitar. Stek den, krydda med salt, peppar och paprikapulver och bre ut över purjolöken. Smula sönder ädelosten ovanpå kycklingen. Knaperstek baconet och strö ut över kycklingen. Hacka tomaterna i mindre bitar, finhacka de soltorkade tomaterna, och strö ut över kycklingen.

Vispa ihop ingredienserna till såsen i en bunke, häll ut över kycklingen och ställ in i ugnen, 200 grader ca 30 minuter. Servera med spenatrisotto, bandspaghetti eller ris.


Spenatrisotto
5 personer

3 msk olivolja
7-10 cm purjolök (eller 1 gul lök om man hellre vill)
4 dl arboriris
1 dl vitt vin
ca 1 liter varm grönsaksbuljong
1 dl grädde
40 g riven smakrik ost
2 äggulor

en klick smör eller margarin
50 g spenat, fryst
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Tina spenaten och krama ur lite av vätskan. Hacka spenaten grovt och låt den fräsa tillsammans med en krossad vitlöksklyfta i lite smör eller margarin. Krydda med salt och peppar, ställ åt sidan så länge.

Ställ buljongen på värme så att den får koka upp eller bli riktigt varm. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivoljan i en gryta. Häll i riset och se till så att riset täcks av oljan och blir varmt. Häll på vinet, låt alkoholen ånga bort och vinet absorberas. Tillsätt lite buljong, så att det precis täcker riset och låt stå och småputtra till det mesta har absorberats av riset. Rör om ganska ofta. När det mesta av buljongen har absorbetrats av riset, tillsätt lite till, och fortsätt så tills riset har blivit mjukt, med endast något tuggmotstånd kvar. Rör ner spenatet i riset. Vispa ihop grädde, osten, äggulorna tillsammans med lite salt och peppar i en skål. Ta riset av värmen och rör ner ostblandningen. Rör runt så att osten smälter och riset blir krämigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0