Lasagne

Lasagne har alltid varit en stående fredagsklassiker hemma hos mig när jag var liten. Det vill säga ända tills det började bli populärt med tacos, för då blev det lasagne varannan vecka och tacos varannan vecka. :)
Lasagne kan man ju variera en hel del; vegetarisk, med kyckling istället för köttfärs, med eller utan bechamelsås, lägga till svamp, lägga till morötter... etc. På tal om det, så tittade jag på Jamie Oliver's 30 minute meals för ett tag sedan där han gjorde en vegetarisk variant med bland annat bönor, ärtor och Keso som såg väldigt god ut.
Note to self: Leta upp Jamies recept och prova!
Här kommer i alla fall min tolkning av den lasagne som mamma alltid gjorde (och fortfarande gör för den delen!) när jag var liten.
Lasagne
ca 6 portioner
Köttfärsröra:
ca 600 g köttfärs
ca 600 g köttfärs
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
ca 1 msk torkad basilika
salt och vitpeppar
2 stora morötter
1 burk krossade tomater
2 msk ketchup
1-2 dl vatten
Ostsås (Bechamelsås)
25 g smör eller margarin
ca 2 msk vetemjöl
ca 8-10 dl mjölk
salt och vitpeppar
ca 200 gram smakrik riven ost
1 pkt lasagneplattor
2 dl mjölk
1 dl riven ost
Gör så här:
Börja med att bryna köttfärsen i en stekgryta. Finhacka löken, krossa vitlöken och häll ner i köttfärsen. Krydda köttfärsblandningen med salt, peppar och basilika. Riv morötterna grovt, blanda med köttfärsen och låt bryna med någon minut. Häll i krossade tomater, ketchup och vattnet och låt puttra ca 10 minuter på svag värme. Smaka av.
Sedan är det dags att göra ostsåsen. Börja med att smälta smöret i en gryta. Vispa ner mjölet och tillsätt sedan mjölken. Värm på ganska låg värme tills såsen börjar tjockna. Tänk på att vispa hela tiden och att den inte ska koka - den bränner lätt! Smaka av såsen med salt och pepper, ta grytan från värmen och rör ner osten så att den smälter.
Börja med att hälla lite ostsås i botten på den form du vill använda, den ska vara ca 20 x 30 x 7 cm stor. Lägg därefter ut ett lager med lasagneplattor. Häll ut lite av köttfärsröran på plattorna, och häll lite ostsås på köttfärsen, därefter lägger du ut ett nytt lager med plattor och fortsätter på samma sätt tills allt är slut.
Avsluta med ett lager med plattor, på detta plattlager häller du sedan ut 2 dl mjölk, och strör den rivna osten överst.
Laga lasagnen mitt i ugnen, 175 grader i ca 40 minuter. Tänk på att hålla lite koll så att inte osten ovanpå bränns. Om den börjar se mörk ut, täck den med aluminiumfolie. Servera lasagnen tillsammans med en rejäl grönsallad, dressing och eventuellt bröd. I min sallad hade jag den här gången isbergssallad, gurka, riven morot och finhackad soltorkad tomat.

Kommentarer
Trackback